Vraća li se RIM u igru? Procurile fotografije BlackBerry L-Series

_MG_2216
RIM za sada preživljava. Ponajviše stoga što svi očekuju službeno predstavljanje prvih BB10 uređaja, koje se pak čekalo još od početka ove godine. Prvi kvartal 2013. trebalo bi obilježiti lansiranje bar jednog uređaja na novoj BB10 platformi, a fotografije L-Series su procurile nešto ranije, kako to obično i biva u IT svijetu.

Tajne je mobilnim (posrnulim) divovima sve teže čuvati, no činjenica je kako se već sredinom 2012. znalo da RIM neće izbaciti nove uređaje još dugo vremena. Fotografije novog uređaja pokazuju velike sličnosti s konceptima/prototipima koji su se u posljednjih godinu dana znali pojavljivati po medijima. L-series (kodnog naziva London) bi trebao biti prvi uređaj samo s ekranom osjetljivim na dodir, a nakon njega bi trebala stići i varijanta s hardverskom tipkovnicom.

Prednjom stranom dominira staklo i rubovi koji dizajnom donekle podsjećaju na stražnju stranu iPhonea, a vide se i note s Motorole Droid X. Ipak, različitosti je dovoljno da kompletan uređaj odiše “poslovnjačkim”, čak minimalističkim karakterom. Izgled je varljiv, ekran je mnogo manji no što se čini na prvi pogled – tek pažljivim pregledm se može uočiti njegov početak debelo unutar okvira uređaja. Stražnji poklopac otkriva izmjenjivu bateriju od 1800mAh te microSD utor. S lijeve strane su tu HDMI i Micro USB portovi. Sve u svemu – više no pristojno, iako tek ostaje za vidjeti na što će konačno ličiti toliko odugovlačeno osvježenje platforme.

Više fotografija dostupno u galeriji:

Hoće li BB10 spasiti RIM od potpune propasti?

Izvor: Tinhte

 • http://www.facebook.com/apple.conspiracy.1 Apple Conspiracy

  Pazi Apple će ih tužiti što izgleda kao iPhone 5 bla bla bla…

  Inače, izgleda zaista jako pristojno, iako je isti dizajn (London) poznat već preko godinu dana ako se ne varam.

  Hoće li vratiti BB u igru? Ne znam, ali u svakom slučaju dao bih im više šanse nego Nokii. Čekam napade :-)

  • Mate

   Izgleda jako pristojno. Također BB je u svoje vrijeme imao jako puno korisnika, ukoliko im se vrate to će za njih biti jako dobro.

   Što se tiče Nokie i BB čini mi se kako će se tu i vodit najveća bitka dok će Apple i Android ostati netaknuti ili izgubiti par postotaka, ali po meni prije od Nokia Lumia modela.

  • http://www.gadgeterija.net/ Denis Jelec

   Napade? Na osnovu benignog nagadjanja? :)

 • raky

  ja opet vise sansi dajem nokiji, jer jos ima sta reci. ima i u hi end segmentu,ali puno vise u low end. ne mislim pri tome da ima sanse izbiti na vrh (slijedeci na tom mjestu je neki od kineza)
  dok bb ima mogucnost privlaciti samo poslovnjake, koji danas imaju izbor….jer na svakoj platformi su dostupne gotovo sve aplikacije potrebne za rad.
  bb je imao prednost zbog svojih servera, tarifa…ali voip sve to mjenja

 • http://www.facebook.com/dubravko.soric Dubravko Sorić

  Dizajn je ok, o ostalome se baš ne zna puno. Jasno je samo da na ovom nedostaje fizička tipkovnica, razlog zbog kojeg su mnogi kupovali BB. Enkripcija koja se navodno ne može probiti bi mogla biti jedan od razloga za kupovinu BBa, ali pitanje je kome je zaista potrebna takva enkripcija. Što se posla tiče, u praksi se on može raditi isto ili skoro isto tako dobro na drugim mobilnim uređajima. Jeftinijima, s besplatnim programima, što kod BBa baš i nije uvijek slučaj.

  • http://www.facebook.com/apple.conspiracy.1 Apple Conspiracy

   Planira BB svoje adute plasirati. Između ostalog i novi koncept touch tipkovnice, koja ga diferencira od drugih. Kao i mnogo drugih stvari unutar OS-a. Hardverski – odmjeren i suvremen, potencijal za uspjeh svakako ima. Sve naravno ovisi koliko će to u praksi funkcionirati, ali prostora za “ozbiljne” kupce svakako ima.
   Ono to bi trebali napraviti je da cijena bude konkuretna sadašnjim modelima koje koriste takvi korisnici, više si ne mogu priuštiti visoke cijene kao nekada.

   • http://www.facebook.com/dalibor.slavenski Dalibor B Slavenski

    koji je to novi koncept touch tipkovnice?

    • http://www.facebook.com/apple.conspiracy.1 Apple Conspiracy
     • http://www.facebook.com/dalibor.slavenski Dalibor B Slavenski

      ne vidim ništa specijalno

     • http://www.facebook.com/apple.conspiracy.1 Apple Conspiracy

      A šta bi ti? Nešto ekstremno?

      BB je kao svoju najveću prednost imao svoju fizičku tipkovnicu koju su voljeli heavy texteri, a sada se zbog nužnosti velikog touch screena trebaju toga odreći.

      Stoga, kako bi ostali u tome konkurentni, napravili su dosta napretka na tom području i BB10 tipkovnica trebala bi biti najbolja virtualna tipkovnica do sada, što će se tek morati pokazati u praksi.

      No da su uveli mnogo novosti – od dizajna tipkovnice do načina upotrebe – jesu. Virtualne tipkovncie su velika boljka današnjih smartphoneova i malo koji zadovoljava zahtjevne “tipkače” koji su spremni na touch screen kompromis, tako da je ovo krucijalno za BB i ne čudi da su se na to fokusirali kao jedan od najjačih aduta.

      http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=qRaycYhCzk0

     • http://www.facebook.com/dalibor.slavenski Dalibor B Slavenski

      i tu tipkovnicu je naravno moguće složiti i na androidu jel tako ? :)
      Vidio sam video, no osim par slide trikova i predvidljivog teksta, nisam zapazio ništa tako bitno.
      Koji je to inače sistem koji su razvili ? Hoće li biti aplikacija za sistem ili pričamo o “zatvorenom” kodu …
      Kakav će biti ostatak menija ?
      Inače da ne ispadne kako samo pljujem, danas sam u novinama malo više pročitao o uređaju, s time da je na slici bio uređaj u obliku osmerokuta tj kutovi su mu odrezani pod 45 stupnjeva. Izgleda moderno i bitno drugačije od svih ovih zaobljenih modela. Kaže u članku dalje da se sve otvara iznimno brzo, čak super brzo.
      Samo… opet…koliki je doseg tog sistema u obliku personalizacije uređaja dodatnim stvarima ? To niko ne spominje
      Zato mislim da developeri neće petljati puno s njim ako bude kompliciran tj. zatvoren i malenog tržišta.
      Živi bili pa vidjeli :)

     • http://www.facebook.com/apple.conspiracy.1 Apple Conspiracy

      Na Androidu je sve moguće složiti, pa i emulirati iOS, Windows i sve ostalo. naravno to nisu razlozi zašto se netko odlučuje na Android a netko na druge, jel tako?

      Puna mogućnost personalizacije je za neke super, za neke dvosjekli mač, a za neke grozota. Ne bih to uimao kao apslutnu prednost. Bitan je proizvod i kako funkcionira u praksi, ne u teoriji koja se bazira na “otvorenim mogućnostima”.

     • http://www.facebook.com/dalibor.slavenski Dalibor B Slavenski

      iskreno mislim da su poslovnjaci puno napredovali u odnosu na stare hp korisnike sa blackberry uređajima, koji su im bili bitno jedino zbog qwerty tipkovnice i jer su mogli direktno proslijediti e-mail na uređaj.
      To je sad jedna sasvim druga priča. ne vidim velike šanse, ali kažem…. sve se može promijeniti…
      Nekada mi je meni Sony Ericcsona bio dovoljan, a ako nekada nije bio onda sam gledao da kupim drugi uređaj jer je imao neke stvari koje nije imao ovaj.
      Sad nema boga da me odgovoriš od androida sve šta poželim tu je.
      Nema više prtljanja s drugim uređajima.
      Ja na svom androidu imam WP launcher, Default Home je disablean, poruke otvaram u meniju koji mi se više sviđa ili ima dodatne opcije ua razliku od Stocka,
      galerije fotki i razne editore, office, pdf readere itd.
      Potpuno razumijem da ima korisnika koji će uzeti BB jer vjeruju meniju u potpunosti.
      Meni nismo niti vidjeli,
      šta ako na njega staviš wmw i ne možeš ga gledati npr jer ga stock player neće podržavati?
      Što ako želiš otvoriti zipanu datoteku?
      Što ako želiš malo bolji kalkulator ili text note ?
      pričamo o tome da su se standardi zahvaljujući tome jebeno promijenili.
      Danas ne kupuješ uređaj sa zaključanim menijem u javi, nego mali komp.

 • RexxaR

  kao sto slika kaze

  • http://www.facebook.com/dalibor.slavenski Dalibor B Slavenski

   how about NO, hahahha :) DRITO

 • http://www.facebook.com/apple.conspiracy.1 Apple Conspiracy

  Pretpostavljam da široki rub oko ekrana ima neku funkciju, koliko vidim na procurenim demo videima neke geste se izvode tako da se prstom krene od tog ruba, gdje nije ekran… s jedne strane nepotrebno velike dimenzije uređaja u odnosu na ekran, a s druge strane dosta novih OS mogućnosti koje bi to mogle opravdati.

  • http://www.gadgeterija.net/ Denis Jelec

   Ne bih se kladio u to, no vidjet cemo.

  • http://twitter.com/NMojovic Nikola Mojovic

   Da, BB 10 koristi nesto slicno N9 swipeu :) Npr, swipe gore pa u lijevo odmah otkriva BB HUB, svipe u desno otkriva peek funkciju i tako dalje :)

 • c0ppo

  Mislim da je BB (nazalost) pokojni, no potajno se nadam da ce uspjeti i opstati, jer oduvijek sam volio BB mobitele i rado bih uzeo jos jedan ukoliko se pokazu kvalitetnima.

 • http://twitter.com/Bruno_AFK Bruno Pavelja

  bilo bi fora kada bi BBS bio dostupan naa Nokia uređajima :) pa onda lijepo i jedni i drugi su na dobitku :) BB kroz neku naknadu a Nokia iz razloga što bi hmmm sigurno porasla potražnja jer BBS usluga je uvijek bila prepoznata i ljudi su je voljeli :)

  • http://twitter.com/Bruno_AFK Bruno Pavelja

   mogu komentiraati ^^ čaak i sam sebi riplejati awwwww gadgeterija se više ne ljuti na mene *.*

   • http://www.gadgeterija.net/ Boris Radosevic

    Bizarno, a nitko ništa nije promijenio O.o

    • http://twitter.com/Bruno_AFK Bruno Pavelja

     ne znam što je bilo…. svemir se urotio protiv mene…. a i protiv vas ostali ste bez mojih životno bitnih razmišljanja i opaski xD

 • http://www.facebook.com/dalibor.slavenski Dalibor B Slavenski

  ja ovom uređaju dajem 0 posto šansi

 • marty

  već vidim tužbu radi “sličnosti” sa apple five

 • DivaShow

  Mislim da cu za sada ipak ostati na torchu, nisam nesto impresionirana ovim.. Ali apsolutni favorit od BB-a mi je bio bold… rip :)

  • zoka

   pa postoji ti i dalje Bold, novi bold sa touch displayom, 9900!

   • DivaShow

    Da, znam.. Al mi se vise svidio Torch s touch screenom. U vrijeme kad je Bold izasao kod nas bio je vrh i dugo nisam vidjela bolji telefon od njega

  • http://twitter.com/NMojovic Nikola Mojovic

   Emices N seriju koja će imati tastaturu :)

   • DivaShow

    E to je vec nesto :) Tnx na informaciji

 • Varlot

  Već vidim Apple-ovu tužbu u skoroj budućnosti.

 • first_name last_name

  BB je imao šanse, jer je imao mobitel sa qwerty tipkovnicom. Nokia je sahranila svoje dobre poslovne mobitele sa qwerty tipkovnicom (serija E) i sada izdaju smeće poput Asha modela. Prebacili su se na Windows OS u high segmentu, dok su trebali ostati na Symbianu. Time je Nokia napravila uslugu BB-u. Ukidanjem qwerty tipkovnice BB se upucao u stopalo, jer tipkati e-mailove na touchscreenu je kao vađenje mandula kroz šupak.

  • http://www.gadgeterija.net/ Denis Jelec

   “dok su trebali ostati na Symbianu”

   Bwahahahahahaha, Ahonen, jesi to ti? :D

   • http://twitter.com/NMojovic Nikola Mojovic

    Ja sam Symbain fanatik, ali ni ja im to ne bih toplo preporučio, previše su ga zeznuli :(

   • http://twitter.com/NMojovic Nikola Mojovic

    mada je mozda trebala da modifikuje Symbain za qwerty uređaje, jer sada nemaju smarphone u tom segmentu, ali napravili su gomilu gluposti, ne vedi trošiti reči….

  • http://twitter.com/NMojovic Nikola Mojovic

   L- serija nema tastaturu, no u pripremi je i N – serija sa tastaturom :)